Descoperă TGM

Orașul Florilor

 

Așa cum ii zice și numele, Municipiul Tîrgu Mureș s-a dezvoltat ca un târg, această caracteristică fiind determinată de amplasarea orașului la intersecția unor importante trasee comerciale. În prima jumătate a secolului XVI se remarcă între orașele înfloritoare din Transilvania ca un important centru al producției meșteșugărești și al schimburilor comerciale.

Ca o aducere aminte a istoriei zbuciumate pe care a traversat-o orașul și a luptei locuitorilor săi de a se apăra, avem astăzi în centrul urbei Cetatea Medievală care a evoluat de la primele fortificații din secolul XV, la întăririle din timpul voievodului Ștefan Bathory (1492) și terminând cu reconstrucția la forma actuală din anii 1603-1653.

Obiective turistice

Având în vedere timpul limitat dar și dorința de a îmbina utilul cu plăcutul, considerăm că următoarele locuri emblematice din orașul nostru vor satisface și dorințele de a vedea ceva inedit, dar și nevoia de relaxare și de teambuilding.

Vă invităm așadar într-un prim popas la

Catedrala Ortodoxă

Inălțată pe locul unei celebre fântâni cântătoare, este considerată cea mai mare construcție de acest tip din țară, după suprafața din interior. Și dacă ne gândim la vremea când a fost ridicată, cu 90 de ani în urmă, nu putem decât să ne imaginăm cât de impunător părea edificiul pe atunci, piatra de temelie punându-se în 1925. Pictura bizantină ce decorează interiorul a fost, însă, finalizată mult mai târziu.

Pereții pronaosului prezintă imagini ale sfinților Mitropoliți ai Transilvaniei din secolul XVII, Ilie Iorest și Sava Brancovici, încadrați de 12 medalioane care conțin imaginile celor mai importante biserici ortodoxe din Ardeal.
Cupola centrală prezintă un vitraliu înfațișându-l pe Hristos binecuvântând.
Altarul prezintă un impresionant mozaic de 12,30 m înălțime înfățisând-o pe Maica Domnului cu Pruncul.
Clopotele catedralei au fost prelucrate la Timișoara.
Costul total al edificiului a fost estimat la 20 milioane lei în perioada interbelică.

Dacă vă aflați în centrul Tîrgu Mureșului, cu siguranță o să localizați vizual catedrala în cel mai scurt timp. Merită vizitată!

Mures Marathon, Running in Romania, Running in Transilvania, 21k, Cross 10k, Kids Run, Stafeta #mhm2018

Cetatea Medievală

Actuala cetate ce domină orașul a fost ridicată în secolul al XVII-lea pe locul altei cetăți ce a aparținut voievodului Transilvaniei, Báthori István. Bastioanele, unele dintre ele construite de breslele acelor vremuri, au fost unite de ziduri din cărămidă, înalte de 10 metri.
Transformată în garnizoană prin mijlocul secolului al XVIII-lea, Cetatea Medievală a Tîrgu-Mureșului suferă diferite modificări pentru a face față rolului sau defensiv.

Mures Marathon, Running in Romania, Running in Transilvania, 21k, Cross 10k, Kids Run, Stafeta #mhm2018

Scara Rakoczi

Cea mai frumoasă scară din lume este scara Rakoczi din Tîrgu Mureș. Construcție istorică (1902) scara Rakoczi a fost declarată la începutul anului una dintre cele mai frumoase scări din lume, după ce artiști voluntari mureșeni au pictat-o cu motive tradiționale Românești. Scara a fost pictată cu motive tradiționale în luna iulie 2014, în cadrul unui proiect al asociației Green Art Tour, care vrea să promoveze astfel turismul în Tîrgu Mureș.

Mures Marathon, Running in Romania, Running in Transilvania, 21k, Cross 10k, Kids Run, Stafeta #mhm2018

Biserica Romano-Catolică

Biserica Romano-Catolică din Tîrgu Mureș arată fenomenal și tare sunt uimită când văd astfel de edificii pe la noi, care mă poartă cu gandul la alte clădiri similare de prin alte țări. Poate nu întâmplător, pentru ca biserica a fost înălțată prin ordinul călugărilor iezuți, iar lucrări din interior au fost făcute de renumiți artiști ai vremii. Totul este atat de bogat ornamentat, încât este imposibil să nu îți dorești să admiri fiecare detaliu!

Palatul Culturii

Construit în stil secesionist, în perioada 1911-1913, clădirea adăpostește niște vitralii superbe, iar sala mică cu oglinzi îți taie respirația. Pe lângă vitraliile anume realizate pentru a reprezenta Europa la o expoziție mondială de artă decorativă, mai are și două oglinzi venețiene…Ca să nu mai spunem de faptul că la etajul trei se află o pinacotecă cu peste 1000 de tablouri, iar biblioteca însumează peste un milion de volume.

Prefectura și Turnul cu Ceas

Clădirea construită cu 100 de ani în urmă dispune de un turn înalt de 60 de metri, de unde poți vedea panorama întregului oraș. Ce m-a uimit pe mine a fost acoperișul ornamentat cu majolica colorată, ce mi-a adus aminte de Catedrala Sf. Ștefan din Viena. Însă, întreaga construcție este maiestuoasă cu decorațiile florale superbe și vitrariile minunate de la ferestre. Astăzi, Palatul Administrativ găzduiește Sediul Prefecturii.

ZOO TÎRGU-MUREȘ

Grădina Zoologică reprezintă un loc de atracție pentru localnici și turiști, fiind cea mai întinsă ca suprafață, cu cele mai multe specii de animale din România. În prezent sunt în jur de 500 de animale aparținând la 120 de specii, atat de fauna locală, cât și exotică. Anual Zoo Tîrgu Mureș este vizitată de un numar de 100 000 de vizitatori. Întinsă pe cea mai mare suprafață de teren (din România) grădina Zoologică găzduiește numeroase specii de vietăți printre care lei, elefanți, cămile, dromaderi și girafe (unicele exemplare din România).

Mures Marathon, Running in Romania, Running in Transilvania, 21k, Cross 10k, Kids Run, Stafeta #mhm2018

SHOPPING, RELAXARE ȘI VOIE BUNĂ

Odată ajunși în Tîrgu Mureș puteți alege să faceți shopping în unul din cele 2 mall-uri:
Mureș Mall care este situat în centrul orașului și Promenada Mall situat la numai 8 minute de centrul orașului. Accesul la Promenada Mall este foarte facil, atât cu autoturismul, cât și prin intermediul rețelei de transport public (stația fiind localizată chiar în fața Mall-ului), Promenada punând la dispoziție și transport gratuit, iar după-masă v-o puteți petrece vizionând filmul dorit în Cinema City.

Mures Marathon, Running in Romania, Running in Transilvania, 21k, Cross 10k, Kids Run, Stafeta #mhm2018

Cazare

Avem cazări pe toate gusturile, de la camere tip business la cele luxuriante. Iată câteva dintre locurile unde vă puteți caza: Hotel Privo, Plaza V Executive Hotel, Business Hotel, Grand Hotel, Hotel President, Hotel Sandoria, Hotel Tempo, Hotel Continental.

Mures Marathon, Running in Romania, Running in Transilvania, 21k, Cross 10k, Kids Run, Stafeta #mhm2018

Mâncare

În Tîrgu Mureș puteți găsi la tot pasul restaurante cu mâncăruri tradiționale dar și cu dish’uri sofisticate, pe toate gusturile. Iată câteva dintre ele: L’ esquina Restaurant&Lounge, Taverna Diavolului, Tempo-Laci Csarda, Cezar Restaurant, Country Pub, Hanu Rus, Restaurant Dona.

Mures Marathon, Running in Romania, Running in Transilvania, 21k, Cross 10k, Kids Run, Stafeta #mhm2018

Distracție

Distracția e în toi în localurile din Tîrgu Mureș! Trebuie doar să ai suficientă energie să le faci fața: Zambara Bistro&Lounge, Old City Pub, The One Club&Lounge, Zanza Cafe&Lounge, 44’th Street, J’ai Bistrot, Gokart Racing, Negro Cafe & Lounge sunt doar cateva localuri recomandate.