Descopera TGM

Orasul Florilor

 

Asa cum ii zice si numele, Municipiul Tirgu Mures s-a dezvoltat ca un targ, aceasta caracteristica fiind determinata de amplasarea orasului la intersectia unor importante trasee comerciale. In prima jumatate a secolului XVI se remarca intre orasele infloritoare din Transilvania ca un important centru al productiei mestesugaresti si al schimburilor comerciale.

Ca o aducere aminte a istoriei zbuciumate pe care a traversat-o orasul si a luptei locuitorilor sai de a se apara, avem astazi in centrul urbei Cetatea Medievala care a evoluat de la de la primele fortificatii din secolul XV, la intaririle din timpul voievodului Stefan Bathory (1492) si terminand cu reconstructia la forma actuala din anii 1603-1653.

Obiective turistice

Avand in vedere timpul limitat dar si dorinta de a imbina utilul cu placutul, consideram ca urmatoarele locuri emblematice din orasul nostru vor satisface si dorintele de a vedea ceva inedit, dar si nevoia de relaxare si de teambuilding.

Va invitam asadar intr-un prim popas la

Catedrala Ortodoxa

Inaltata pe locul unei celebre fantani cantatoare, este considerata cea mai mare constructie de acest tip din tara, dupa suprafata din interior. Si daca ne gandim la vremea cand a fost ridicata, cu 90 de ani in urma, nu putem decat sa ne imaginam cat de impunator parea edificiul pe atunci, piatra de temelie punandu-se in 1925. Pictura bizantina ce decoreaza interiorul a fost, insa, finalizata mult mai tarziu.

Peretii pronaosului prezinta imagini ale sfintilor Mitropoliti ai Transilvaniei din secolul XVII, Ilie Iorest si Sava Brancovici, incadrati de 12 medalioane care contin imaginile celor mai importante biserici ortodoxe din Ardeal.
Cupola centrala prezinta un vitraliu infatisandu-l pe Hristos binecuvantand.
Altarul prezinta absida un impresionant mozaic de 12,30 m inaltime infatisand-o pe Maica Domnului cu Pruncul.
Clopotele catedralei au fost prelucrate la Timisoara.
Costul total al edificiului a fost estimat la 20 milioane lei in perioada interbelica.

Daca va aflati in centrul Tirgu Muresului, cu siguranta o sa localizati vizual catedrala in cel mai scurt timp. Merita vizitata!

Cetatea Medievala

Actuala cetate ce domina orasul a fost ridicata in secolul al XVII-lea pe locul altei cetati ce a apartinut voievodului Transilvaniei, Báthori István. Bastioanele, unele dintre ele construite de breslele acelor vremuri, au fost unite de ziduri din caramida, inalte de 10 metri.
Transformata in garnizoana prin mijlocul secolului al XVIII-lea, Cetatea Medievala a Tirgu-Muresului sufera diferite modificari pentru a face fata rolului sau defensiv.

Scara Rakoczi

Cea mai frumoasa scara din lume este scara Rakoczi din Tirgu Mures. Constructie istorica (1902) scara Rakoczi a fost declarata la inceputul anului una dintre cele mai frumoase scari din lume, dupa ce artisti voluntari mureseni au pictat-o cu motive traditionale Romanesti. Scara a fost pictata cu motive traditionale in luna iulie 2014, in cadrul unui proiect al asociatiei Green Art Tour, care vrea sa promoveze astfel turismul in Tirgu Mures.

Biserica Romano-Catolica

Biserica Romano-Catolica din Tirgu Mures arata fenomenal si tare sunt uimita cand vad astfel de edificii pe la noi, care ma poarta cu gandul cu gandul  la alte cladiri similare de prin alte tari. Poate nu intamplator, pentru ca biserica a fost inaltata prin ordinul calugarilor iezuti, iar lucrari din interior au fost facute de renumiti artisti ai vremii. Totul este atat de bogat ornamentat, incat este imposibil sa nu iti doresti sa admiri fiecare detaliu!

Palatul Culturii

Construit in stil secesionist, in perioada 1911-1913, cladirea adaposteste niste vitralii superbe, iar sala mica cu oglinzi iti taie respiratia. Pe langa vitraliile anume realizate pentru a reprezenta Europa la o expozitie mondiala de arta decorativa, mai are si doua oglinzi venetiene…Ca sa nu mai spunem de faptul ca la etajul trei se afla o pinacoteca cu peste 1000 de tablouri, iar biblioteca insumeaza peste un milion de volume.

Prefectura si Turnul cu Ceas

Cladirea construita cu 100 de ani in urma dispune de un turn inalt de 60 de metri, de unde poti vedea panorama intregului oras. Ce m-a uimit pe mine a fost acoperisul ornamentat cu majolica colorata, ce mi-a adus aminte de Catedrala Sf. Stefan din Viena. Insa, intreaga constructie este maiestuoasa cu decoratiile florale superbe si vitrariile minunate de la ferestre. Astazi, Palatul Administrativ gazduieste Sediul Prefecturii.

ZOO TIRGU-MURES

Gradina Zoologica de la Platou reprezinta un loc de atractie pentru localnici si turisti, fiind cea mai intinsa ca suprafata, cu cele mai multe specii de animale din Romania. In prezent sunt in jur de 500 de animale apartinand la 120 de specii, atat de fauna locala, cat si exotica. Anual Zoo Tirgu Mures este vizitata de un numar de 100 000 de vizitatori. Intinsa pe cea mai mare suprafata de teren (din Romania) gradina Zoologica gazduieste numeroase specii de vietati printre care lei, elefanti, camile, dromaderi si o girafa (unicul exemplar din Romania).

SHOPPING, RELAXARE SI VOIE BUNA

Odata ajunsi in Tirgu Mures puteti alege sa faceti shopping in unul din cele 2 mall-uri:
Mures Mall care este situat in centrul orasului si Promenada Mall situat la numai 8 minute de centrul orasului. Accesul la Promenada Mall este foarte facil, atat cu autoturismul, cat si prin intermediul retelei de transport public (statia fiind localizata chiar in fata Mall-ului), Promenada punand la dispozitie si transport gratuit, iar dupa-masa v-o puteti petrece vizionand filmul dorit in Cinema City.

Cazare

Avem cazari pe toate gusturile, de la camere tip business la cele luxuriante. Iata cateva dintre locurile unde va puteti caza: Hotel Privo, Plaza V Executive Hotel, Business Hotel, Grand Hotel, Hotel President, Hotel Sandoria, Hotel Tempo, Hotel Continental.

Mancare

In Tirgu Mures puteti gasi la tot pasul restaurante cu mancaruri traditionale dar si cu dish’uri sofisticate, pe toate gusturile. Iata cateva dintre ele: L’ esquina Restaurant&Lounge, Taverna Diavolului, Tempo-Laci Csarda, Cezar Restaurant, Country Pub, Hanu Rus, Restaurant Dona.

Distractie

Distractia e in toi in localurile din Tirgu Mures! Trebuie doar sa ai suficienta energie sa le faci fata: Zambara Bistro&Lounge, Old City Pub, The One Club&Lounge, Zanza Cafe&Lounge, 44’th Street, J’ai Bistrot, Gokart Racing, Negro Cafe & Lounge sunt doar cateva localuri recomandate.